Veleposlani┼ítvo RS Sarajevo /Gospodarsko sodelovanje /Gospodarski polo┼żaj v BiH /Prodaja v BiH in dajatve /

Prodaja v BiH in dajatve

Tr┼żne poti, distribucija

Bosna in Hercegovina je zelo specifi─Źna dr┼żava. Tako kot so specifi─Źni njena zgodovina, kultura in politi─Źni ustroj, je specifi─Źno tudi poslovanje v njej, ki v─Źasih predstavlja poseben izziv, za premagovanje katerega je potrebno tudi dobro poznavanje in razumevanje razmer na terenu. BiH je sestavljena iz dveh entitet, Federacije BiH in Republike srbske ter Distrikta Br─Źko. Federacija BiH je nadalje razdeljena na 10 kantonov. Pri tem je potrebno vedeti, da ima dr┼żavna raven le dolo─Źene pristojnosti, ve─Źino pa jih imajo ni┼żje ravni oblasti, tudi kantonalne. Federacija BiH in Republika srbska imata dva razli─Źna poslovna sistema, zato imajo nekatera ve─Źja podjetja registrirana dva poslovna subjekta v vsaki od entitet.

Pri iskanju tr┼żnih in distributivnih poti znotraj BiH, vam je lahko v veliko pomo─Ź Zunanjetrgovinska zbornica BiH (Vanjskotrgovinska komora (VTK) BiH), ki zdru┼żuje vse izvoznike in uvoznike ÔÇô podjetja na ozemlju BiH, registrirana za opravljanje aktivnosti v zvezi z mednarodno trgovino. Trenutno ima VTK pribli┼żno 14.000 ─Źlanov. VTK predstavlja zanesljiv vir informacij ter tako doma─Źim kot tujim partnerjem nudi ┼ítevilne storitve in informacije (poslovne in tr┼żne informacije, informacije o predpisih in zakonodaji, svetovalne usluge, promocijske aktivnosti, baze podatkov itd).

V pomo─Ź pri pridobivanju informacij za dolo─Źeno obmo─Źje v BiH, prilagamo ┼íe povezave do:
Gospodarske zbornice v FBiH
Gospodarske zbornice v Republiki srbski
Gospodarska zbornica Distrikta Br─Źko

 

Kupna mo─Ź prebivalstva

Kupna mo─Ź prebivalstva v BiH je precej skromna. BDP na prebivalca v BiH je 72% pod povpre─Źjem EU-28. Ocena dejanske individualne potro┼ínje (DIP) na prebivalca, izra┼żeni v standardih kupne mo─Źi (SKM) je v BiH za pribli┼żno 63 % ni┼żja od povpre─Źja v EU-28.  

BDP na prebivalca v SKM (kazalnik BDP na prebivalca v SKM je merilo gospodarske razvitosti dr┼żave) je v BiH za pribli┼żno 70 % ni┼żjega od povpre─Źja v EU-28.

 

Javna naro─Źila

Javna naro─Źila v BiH so objavljena na "Portalu javnih nabavki / Nabava Bosne i Hercegovine", ki deluje v okviru  Agencije za javna naro─Źila in pisarne za prito┼żbe (Agencija za javne nabavke i Ured za razmatranje ┼żalbi). Za pregled informacij na zgoraj omenjenem portalu je potrebna registracija.

 


Carinske dajatve in drugi ukrepi trgovinske politike

Od leta 2008 je med EU in Bosno in Hercegovino sklenjen Stabilizacijsko-pridru┼żitveni sporazum (za─Źasni sporazum).

Leta 2005 je bil vzpostavljen enoten carinski sistem, ki se skladno z Zakonom o carinski politiki BiH uporablja na celotnem ozemlju Bosne in Hercegovine.

Carinski predpisi v Bosni in Hercegovini se izvajajo na nivoju dr┼żave, pod nadzorom Uprave za posredno obdav─Źevanje (Uprave za indirektno oporezivanje BiH). Podrobne informacije o carinskih dajatvah in postopkih so objavljene na strani: www.new.uino.gov.ba/bs/Carine.

Ve─Ź informacij:
Carinski postopki
Carinske stopnje pri izvozu slovenskega blaga v Bosno in Hercegovino
Carinske stopnje pri uvozu bosansko hercegovskega blaga v Slovenijo
Ukrepi trgovinske politike
Izvoz blaga z dvojno rabo
Agencija za unapre─Ĺenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini

 


Obdav─Źevanje podjetij


Davek na dodano vrednost

S 1. januarjem 2006 je bil uveden davek na dodano vrednost na ravni celotne dr┼żave, uvedena je bila enotna dav─Źna stopnja v vi┼íini 17 %.

Ve─Ź informacij o davku na dodano vrednost.

 

Trošarine

Tro┼íarine so posebna vrsta prometnega davka za nekatere proizvode, kot so: naftni derivati, brezalkoholne pija─Źe, alkohol, kava in toba─Źni izdelki:
naftni derivati (na liter) - KM 0.30 (motorni bencin KM 0.40 in neosvin─Źeni motorni bencin KM 0.35)
brezalkoholni napitki (na liter) - KM 0.10
pivo (na liter) in vino (na liter) KM 0.25
alkoholne pija─Źe in etilni alkohol (na liter) - KM 15
surova kava (na kg) - KM 1.50 (pra┼żena kava KM 3; kavni ekstrakt KM 3.50)
toba─Źni izdelki - 42% na dav─Źno osnovo.


Ve─Ź informacij o tro┼íarinah


Ve─Ź informacij o dav─Źnem sistemu v BiH: Bosnia and Herzegovina Tax system (pdf)