Veleposlani┼ítvo RS Sarajevo /Informacije za slovenske dr┼żavljane /Splo┼íne informacije za popotnike  /

Varnost potovanj

Splošne informacije

Na celotnem obmo─Źju dr┼żave je ┼íe precej minskih polj, ki niso vedno ozna─Źena, zato priporo─Źamo, da potniki potujejo po asfaltiranih, tlakovanih in utrjenih poteh ter da ne zahajajo na neozna─Źene poti, v gozdove ali na travnike, ─Źe pa ┼że, naj se posvetujejo z lokalnim prebivalstvom oziroma si pridobijo lokalnega vodi─Źa. Ve─Ź informacij o minski nevarnosti najdete na spletni strani Centra za odstranjevanje min in spletni strani www.mine.ba.

Zaradi tatvin, ropov, kraj avtomobilov, dokumentov in denarja svetujemo, da popotniki vrednih stvari ne pu┼í─Źajo na nezavarovanih mestih. Predvsem v turisti─Źnih krajih, v mno┼żicah, na javnih prevoznih sredstvih in prireditvah je nujna pove─Źana skrb za osebne dokumente. Odsvetujemo tudi ustavljanje avto┼ítoparjem in odzivanje na ostale pro┼ínje za "pomo─Ź na cesti", saj se slednje lahko kon─Źa s krajo denarja ali avtomobila.

Potnike opozarjamo na previdno vo┼żnjo, saj je prometna infrastruktura v Bosni in Hercegovini slaba, promet pa neprilagojen razmeram na cestah, zato prihaja do ┼ítevilnih prometnih nesre─Ź. Informacije o aktualnem stanju na cestah lahko pridobite na spletni strani Avtomoto kluba BiH (BIHAMK). 

Za nekomercialen premik hi┼ínih ┼żivali med Slovenijo in BiH mora biti ┼żival ozna─Źena z mikro─Źipom, imeti opravljeno veljavno cepljenje proti steklini ter evropski potni list za hi┼íne ┼żivali. Potovanje oz. vrnitev v Slovenijo ali drugo dr┼żavo EU z ┼żivalmi, mlaj┼íimi od 3. mesecev in necepljenimi proti steklini, iz teh tretjih dr┼żav, ni dovoljeno. Ve─Ź informacij najdete na spletni strani VURS-a.

Pomembnej┼íe telefonske ┼ítevilke:

Policija: 122

Reševalci: 123

BIHAMK: +387 33 12 82

Dr┼żavna mejna slu┼żba: +387 57 320 320