Veleposlani┼ítvo RS Sarajevo /Informacije za slovenske dr┼żavljane /Mladoletniki /

9. aprila 2013 je stopil v veljavo nov Pravilnik o vstopu in bivanju tujcev v BiH, ki v 25. ─Źlenu opredeljuje potovanje mladoletnih oseb v BiH.

┬╗(1) Tujec, mlaj┼íi od 14 let (mladoletnik), ki ima osebni dokument, lahko prestopi mejo BiH v spremstvu enega ali obeh star┼íev, zakonitega zastopnika ali skrbnika ali osebe, ki je poobla┼í─Źena za njegovo spremljanje in ima podpisano in overjeno pooblastilo star┼íev, zakonitega zastopnika ali skrbnika. Mladoletnik, ki potuje brez spremstva, mora imeti overjeno soglasje star┼íev, zakonitega zastopnika ali skrbnika.

(2) Soglasje ali pooblastilo vsebuje: osebne podatke o mladoletniku in zakonitem zastopniku, osebne podatke o spremljevalcu mladoletnika, ─Źe potuje s spremstvom, namen in ─Źas bivanja v BiH, obdobje, za katerega velja soglasje ali pooblastilo, in podpis dajalca. Ta dokument mora biti sestavljen v enem od jezikov, ki se uradno uporabljajo v BiH, ali v angle┼í─Źini, preveden v enega izmed uradnih jezikov BiH in overjen pri poobla┼í─Źenem sodnem tolma─Źu, ─Źe gre za prevod.

(3) Pri mladoletnem tujcu se ┼íteje, da ima soglasje zakonitega zastopnika, ─Źe:

  • potuje z letalom in ima spremno pismo za potovanje mladoletne osebe, ki ga je izdal letalski operater,
  • je v sestavi ┼íolskega izleta in je na seznamu udele┼żencev izleta, ki ga je overila pristojna ┼íolska ustanova,
  • sodeluje na ┼íportni, kulturni ali podobni prireditvi in je na seznamu udele┼żencev.

(4) ─îe tujec, mlaj┼íi od 14 let (mladoletnik), ne pride v spremstvu enega ali obeh star┼íev, zakonitega zastopnika ali skrbnika in ne izpolnjuje katere od navedenih zahtev iz tega ─Źlena, se zavrne in preda mejni policiji sosednje dr┼żave, iz katere je posku┼íal vstopiti v BiH.┬ź

Ministrstvo za zunanje zadeve RS je pripravilo obrazce soglasja v treh jezikih (obrazec). Izpolnjene obrazce je potrebno predhodno overiti.