Veleposlani┼ítvo RS Sarajevo /Informacije za slovenske dr┼żavljane /Izdaja osebne izkaznice /

Osebna izkaznica je javna listina, s katero dr┼żavljan Republike Slovenije izkazuje svojo istovetnost in dr┼żavljanstvo in s katero lahko tudi potuje v dolo─Źene dr┼żave. Vsak dr┼żavljan Republike Slovenije ima pravico do osebne izkaznice. Na drugi strani je dol┼żnost vsakega polnoletnega dr┼żavljana s stalnim prebivali┼í─Źem v Sloveniji, ki nima druge veljavne javne listine, opremljene s fotografijo, imeti osebno izkaznico.

Vloga za izdajo osebne izkaznice je mogo─Źa pod pogojem, da je oseba evidentirana kot dr┼żavljan RS. Otroka, rojenega v tujini, je potrebno predhodno priglasiti v dr┼żavljanstvo RS in ┼íele nato zaprositi za izdajo njegove osebne izkaznice.

Vlogo za izdajo osebne izkaznice vlo┼żi dr┼żavljan osebno na veleposlani┼ítvu. Prosilec se mora izkazati z veljavnim osebnim dokumentom ter predlo┼żiti staro osebno izkaznico. Za mladoletne osebe poda vlogo zakoniti zastopnik. K vlogi je potrebno predlo┼żiti eno fotografijo (priporo─Źamo biometri─Źno fotografijo) in poravnati konzularno takso.