Veleposlani┼ítvo RS Sarajevo /Novice /
17.07.2019  

17. julij, dan mednarodnega kazenskega pravosodja

Ljubljana, 17. julij - Danes zaznamujemo enaindvajseto obletnico sprejetja Rimskega statuta, s katerim je bilo ustanovljeno Mednarodno kazensko sodi┼í─Źe za pregon storilcev genocida, hudodelstev zoper ─Źlove─Źnost, vojnih hudodelstev in agresije. Slovenija ob tej prilo┼żnosti poziva k univerzalni ratifikaciji Rimskega statuta ter k sodelovanju dr┼żav z Mednarodnim kazenskim sodi┼í─Źem, s ciljem zagotavljanja odgovornosti za najhuj┼íe zlo─Źine.

 

Mednarodna skupnost je 17. julija 1998 postavila zgodovinski mejnik, ko je 120 dr┼żav sprejelo Rimski statut, ki je pomenil pravno podlago za ustanovitev prvega stalnega Mednarodnega kazenskega sodi┼í─Źa (MKS). Ustanovitev sodi┼í─Źa je velik premik in dose┼żek pri obravnavi najhuj┼íih grozodejstev, saj omogo─Źa pot do pravice tudi v primerih, ko dr┼żave, v katerih je do zlo─Źinov pri┼ílo, teh niso zmo┼żne ali pripravljene same preganjati. MKS je danes eno najpomembnej┼íih orodij za prepre─Źevanje in kaznovanje najhuj┼íih zlo─Źinov.

 

Ker MKS nima lastnih mehanizmov pregona, se pri svojem delovanju zana┼ía na sodelovanje z dr┼żavnimi organi. Slovenija zato redno poziva dr┼żave k vsestranskemu sodelovanju s sodi┼í─Źem.

 

Krepitev mednarodnega kazenskega pravosodja in z njim odgovornosti za kr┼íitve mednarodnega prava je eden izmed pomembnih ciljev slovenske zunanje politike. Poleg nudenja podpore MKS smo dejavni predvsem pri iskanju re┼íitev za izbolj┼íanje na─Źela komplementarnosti, temeljnega na─Źela MKS, ki potrjuje, da so za pregon storilcev hudodelstev primarno odgovorne dr┼żave. Skupaj z Nizozemsko, Belgijo, Argentino, Senegalom in Mongolijo smo tako predlagali pripravo nove ve─Źstranske pogodbe o medsebojni pravni pomo─Źi in izro─Źitvah pri pregonu genocida, hudodelstev zoper ─Źlove─Źnost in vojnih hudodelstev na dr┼żavni ravni (t.i. pobuda MLA).