Veleposlani┼ítvo RS Sarajevo /Novice /
27.09.2019  

Mednarodna konferenca o trajnostnem turizmu (Sarajevo, 25. in 26. september 2019)

V sklopu operacije Strate┼íko razvojno inovacijsko partnerstvo za trajnostni turizem (SRIPT) je Veleposlani┼ítvo Republike Slovenije v Sarajevu, v sodelovanju s Turisti─Źno gostinsko zbornico Slovenije (TGZS), Ministrstvom zunanje trgovine in ekonomske odnose Bosne in Hercegovine in Zunanjetrgovinsko zbornico Bosne in Hercegovine, organiziralo dvodnevno mednarodno konferenco s podro─Źja trajnostnega turizma, ki je potekala 25. in 26. septembra v prostorih Zunanjetrgovinske zbornice BiH v Sarajevu.

Cilj konference, ki se jo je udele┼żilo pribli┼żno 60 udele┼żencev iz obeh dr┼żav, je bil povezovanje obeh dr┼żav na podro─Źju turizma. Tekom konference so si udele┼żenci  izmenjali strokovna znanja, spoznavali strate┼íko sodelovanje gospodarstva z dr┼żavnimi institucijami ter si odprli tudi vrata za sodelovanje v prihodnje. Prav slednje, odpiranje novih poslovnih prilo┼żnosti v regiji Zahodnega Balkana, je za vse udele┼żence izjemno dragoceno.

Udele┼żenci konference so imeli odli─Źno prilo┼żnost za navezovanje novih poslovnih stikov, spoznavanje delovanja dr┼żavnega podpornega sistema ter spoznavanja prilo┼żnosti njihovega poslovanja v prihodnje. Predavatelji in panelisti na konferenci so pri┼íli z razli─Źnih podro─Źij; prisotni so bili predstavniki podjetij obeh dr┼żav,  ministrstva iz BiH in Slovenije, zbornice, slu┼żbe za razvoj, turisti─Źne organizacije, univerze ter predstavni┼ítvo nem┼íkega  Gesellschaft f├╝r Internationale Zusammenarbeit (GIZ) v Sarajevu.

Konferenca je vsekakor spodbudila povezovanje turisti─Źne industrije Slovenije in BiH ter vzpostavila kar nekaj novih osebnih in poslovnih odnosov. ┼Żelimo si, da bi ti odnosi s primeri dobrih praks ter prenosom znanj in izku┼íenj pripomogli k trajnostnemu turizmu in razvoju obeh dr┼żav. Hkrati upamo, da se tovrstna konferenca izka┼że za potencialno dolgoro─Źno sti─Źi┼í─Źe novih idej in re┼íitev, po mo┼żnosti prav ob Svetovnem dnevu turizma.