Veleposlaništvo RS Sarajevo /Novice /
27.09.2019  

Mednarodna konferenca o trajnostnem turizmu (Sarajevo, 25. in 26. september 2019)

V sklopu operacije Strateško razvojno inovacijsko partnerstvo za trajnostni turizem (SRIPT) je Veleposlaništvo Republike Slovenije v Sarajevu, v sodelovanju s Turistično gostinsko zbornico Slovenije (TGZS), Ministrstvom zunanje trgovine in ekonomske odnose Bosne in Hercegovine in Zunanjetrgovinsko zbornico Bosne in Hercegovine, organiziralo dvodnevno mednarodno konferenco s področja trajnostnega turizma, ki je potekala 25. in 26. septembra v prostorih Zunanjetrgovinske zbornice BiH v Sarajevu.

Cilj konference, ki se jo je udeležilo približno 60 udeležencev iz obeh držav, je bil povezovanje obeh držav na področju turizma. Tekom konference so si udeleženci  izmenjali strokovna znanja, spoznavali strateško sodelovanje gospodarstva z državnimi institucijami ter si odprli tudi vrata za sodelovanje v prihodnje. Prav slednje, odpiranje novih poslovnih priložnosti v regiji Zahodnega Balkana, je za vse udeležence izjemno dragoceno.

Udeleženci konference so imeli odlično priložnost za navezovanje novih poslovnih stikov, spoznavanje delovanja državnega podpornega sistema ter spoznavanja priložnosti njihovega poslovanja v prihodnje. Predavatelji in panelisti na konferenci so prišli z različnih področij; prisotni so bili predstavniki podjetij obeh držav,  ministrstva iz BiH in Slovenije, zbornice, službe za razvoj, turistične organizacije, univerze ter predstavništvo nemškega  Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) v Sarajevu.

Konferenca je vsekakor spodbudila povezovanje turistične industrije Slovenije in BiH ter vzpostavila kar nekaj novih osebnih in poslovnih odnosov. Želimo si, da bi ti odnosi s primeri dobrih praks ter prenosom znanj in izkušenj pripomogli k trajnostnemu turizmu in razvoju obeh držav. Hkrati upamo, da se tovrstna konferenca izkaže za potencialno dolgoročno stičišče novih idej in rešitev, po možnosti prav ob Svetovnem dnevu turizma.