Veleposlaništvo RS Sarajevo /Novice /
06.04.2009  

Sporazumom o prometni skupnosti za področje Zahodnega Balkana

Jonathana Scheele, direktor Generalnega direktorata za energetiko in promet – DG TREN pri  Evropski Komisiji je imel konzultacije in tehnične pogovore s predstavniki Ministrstva za transport in komunikacije BiH, v Sarajevu 19. marca 2009, v zvezi s Sporazumom o prometni skupnosti  na področju Zahodnega Balkana. Namen Sporazuma je vzpostaviti integralno  tržišče za infrastrukturo, cestni, pomorski in rečni promet ter, da se zakonodaja držav v regiji uskladi s predpisi EU. Sporazum bo omogočil pospešitev integracijo prometnih sistemov in harmonizacijo pravil o varnosti, ekološki zaščiti in o storitvah. Prometna skupnost predstavlja soliden način za razvijanje sodelovanja, stabilnosti in miru v regiji. Prav tako bo Sporazum dajal podporo ekonomskemu razvoju in revitalizaciji železnice. S tem se bo povečala konkurenčnost transportnega sistema v regiji.

 

EU je v lanskem letu pričela s  pogajanji o Sporazumu o prometni skupnosti s sedmimi državami Zahodnega Balkana, z BiH, Makedonijo, Srbijo Hrvaško, Črno goro, Albanijo in z Kosovom. Pogajanja naj bi bila zaključena do meseca septembra 2009, podpisan pa meseca decembra. Sporazum naj bi stopil v veljavo leta 2011, v nadaljnjih petih do sedmih letih pa naj bi bil viden napredek pri integraciji transportnega tržišča. To bi bilo pomembno za prometni sistem v regiji in pri integraciji v prometni sistem EU.

 

Predstavnik Ministrstva za transport in komunikacije BiH, je povedal, da prilagajanje BiH  EU na področju transporta ne bo enostavno, da pa bo v sodelovanju z ostalimi državami v regiji prilagajanje lažje. Predstavitve Sporazuma o transportni skupnosti na Evropski Komisiji  EU v Sarajevu se je udeležil Žorž Emiljan, svetovalec na Veleposlaništvu.