Veleposlaništvo RS Sarajevo /Novice /
06.04.2009  

Aktualne gospodarske novice iz BiH

Ko je Ministrstvo za kmetijstvo Hrvaške pretekli teden izdalo nalog, da se mleko uvoženo iz BiH, izloči iz prometa  zaradi »dodatnih analiz«, se je Urad za veterino BiH odločilo za enak korak. Tako se na mejnih prehodih  med BiH in Hrvaško zaustavljajo vse pošiljke mleka iz Hrvaške, zaradi odvzema vzorcev in analize proizvodov. Glede na to, da se na analize čaka več kot 20 dni, bodo proizvajalci mleka utrpeli veliko škodo. Taka škoda je že nastala »Mljekoproduktu« iz Kozarske Dubice, katere mleko čaka v skladiščih na Hrvaškem.   Mladen Zirojević, minister za zunanjo trgovino in ekonomske odnose BiH je povedal, da je bil ukrep Urada za veterino nujen. Urad za veterino BiH je ocenil, da je epidemiološka situacija taka, da zahteva dodatno preverjanje uvoženega blaga. Hrvaška s takimi ukrepi ustvarja cerinske omejitve, kar je v nasprotju z določili sporazuma CEFTA. Razlog za tako ravnanje Hrvaške vidijo v povečanju  bh izvoza mleka in mlečnih izdelkov na Hrvaško v lanskem letu in sicer od 25 na 37 mio KM. Urad za veterino BiH je sporočil, da  bodo na take in podobne ukrepe Hrvaške reagirali na tak način.. Ta odločitev bo v veljavi, dokler Hrvaška ne odstopi od sprejetih ukrepov. Mleka in mlečnih proizvodov v BiH ne bo zmanjkalo, saj BiH sama proizvede dovolj za lastne potrebe. Na ministrstvu  za zunanjo trgovino in ekonomske odnose BiH so še izpostavili, da to ni prvič, da je Hrvaška sprejela take ukrepe proti BiH. Ko se na Hrvaškem pojavi višek surovin, Hrvaška z raznimi  ne tarifnimi ukrepi in omejitvami  omejuje uvoz iz BiH in tako ščiti svojo proizvodnjo. Tako se nadaljuje » mlečna vojna« med Hrvaško in BiH. Predstavniki ministrstev se že dogovarjajo o odpravi obojestranskih omejitev izvoza mleka in pričakujejo skorajšnjo odpravo blokad.

 

Po podatkih LRC, kreditnega biroja je število podjetij v BiH, ki imajo blokirane račune znaša na dan 13.2.2009, 36.855 in je glede na predhodna tri meseca povečalo število blokiranih računov za osem procentov. 16.837 podjetij ima  popolnoma blokirane račune, 20.048 pa blokirane samo nekatere račune. V BiH je trenutno registriranih 160.000 podjetij, kar pomeni, da je vsaka četrto podjetje blokirano. V letu 2007 je bilo blokirano 27.799 podjetij.. Glavni razlogi za blokado so nezmožnost servisiranja obveznosti do bank, neplačane obveznosti do upnikov in slab menagement.  Emil Kučković, direktor LRC ocenjuje, da je iz podatkov razvidno, da je BiH že v ekonomski krizi. Agencija je pripravljena nuditi pomoč podjetjem pri sklepanju poslov z podatki o finančnem stanju podjetij in  kako naj poravnavajo obveznosti, da se izognejo rizikom.

 

Vlada Federacije BiH je sprejela sklep, da najame kredit v višini 200 mio KM  (100 mio EUR) pri bh komercialnih bankah, ker je Federacija v izredno neugodni finančni situaciji. Nekateri ocenjujejo, da je že v finančnem kolapsu oz celo bankrotu, ker ni sposobna plačevati zakonskih obveznosti.  S kreditom in delom sredstev, ki so na računu Centralne banke BiH, namerava Vlada  F BiH pokriti lanskoletni deficit. O najemu in pogojih  kredita se  Vlada F BiH dogovarjajo s petimi komericalnimi  bankami. Prav tako pričakujejo, da bo dobili ugodne kredite za proračunsko podporo od Mednarodnega monetarnega fonda s Stand by aranžmajem. Da je potrebno k pogajanjem z MMF  čim preje pristopiti, se zavzemata Dragan Vrankić, minister za finance in trezor BiH in Vjekoslav Bevanda, minister za finance Federacije BiH. Pri tem pa se bo morala F BiH zavezati, da bo izvedla reformo javne uprave ter socialnega in borčevskega sektorja.