Veleposlaništvo RS Sarajevo /Novice /
23.06.2009  

Izročitev donacije in svečana otvoritev Laboratorija za pritisk in vakuumsko tehniko pri Institutu za meroslovje BiH

 

Izročitev donacije Vlade Republike Slovenije in svečano otvoritev Laboratorija za  pritisk in vakuumsko tehniko pri Institutu za meroslovje BiH, dne 17. 06. 2009 v Sarajevu, sta opravila Darja Radič, državna sekretarka na Ministrstvu za gospodarstvo in Esad Tuzović direktor Instituta za meroslovje BiH.

Svečane otvoritve so se udeležili Klavdija Uršič z MG, Monika Jenko direktorica IMT s sodelavci in Emiljan Žorž, svetovalec na Veleposlaništvu.

Ga Darja Radić, državna sekretarka je v nagovoru poudarila, da je bila donacija izvedena na podlagi Sporazuma o razvojnem sodelovanju med Slovenijo in BiH in v skladu  s cilji mednarodne razvojne pomoči, ki jih določa Zakon Republike Slovenije o mednarodnem razvojnem sodelovanju. Vrednost donacije znaša 480.000 mio EUR. Projekt bilateralne razvojne pomoči za BiH je izvajal  Institut za  kovinske materiale in tehnologije Slovenije, ki je tudi izobraževal in usposabljal bh strokovnjake za uporabo meroslovnega laboratorija. Laboratorij je usklajen   z direktivami Evropske unije  in bo deloval za potrebe kovinske in kovinsko predelovalne industrije, industrije gradbenih materialov, kemične in prehrambene industrije. Ta laboratorij je potreben za razvoj industrije in konkurenčnosti te industrije na zunanjih trgih. S tem projektom je bil opravljen prenos znanja in tehnologije, posebno ker bo omogočilo gospodarstvu  večjo povezanost z drugimi gospodarstvi in utrjevanju  povezave med podjetij v tej regiji. Državna sekretarka ocenjuje, da bo drugi del donacije na področju meroslovja za BiH realiziran v pričetku naslednjega leta.

Poleg tega je izpostavila dobro gospodarsko sodelovanje med BiH in Slovenijo na področju blagovne menjave in investicij. V letu 2008 je bila Slovenija največji investitor v BiH, v letošnjem prvem kvartalu je na drugem mestu za Avstrijo. Blagovna menjava je v letošnjem letu zardi gospodarske krize za 22% nižja kot v istem obdobju lani.

Esad Tuzović, direktor Instituta  za meroslovje BiH je poudaril, da je ta projekt izjemnega pomena za BiH in razvoj njenega gospodarstvo, ker je laboratorij edini tovrstni laboratorij na področju Jugovzhodne Evrope. Storitve Laboratorija bodo lahko koristile tudi države v regiji.