Veleposlaništvo RS Sarajevo /Novice /
11.12.2018  

Koncert Amire Medunjanin

 

 

V sodelovanju z mednarodno uveljavljeno pevko sevdaha Amiro Medunjanin je veleposlanica Bukinac bila gostiteljica koncerta za veleposlanike v BiH. Medunjanin je spremljal orkester z Norveške Trondheimsolistene, k sodelovanju pa je povabila še soliste iz vse regije. Vabila veleposlanice  Bukinac za 56 vodij DKP in predstavništev mednarodnih organizacij, ki so bila hkrati vstopnica za dve osebi, je za to priložnost v slogu zadnjega albuma Medunjanin »Ascending«,  oblikovala fotografinja in oblikovalka Azra Halilbegović.

 

 

 

Medunjanin je delala 12 let za Evropsko Komisijo v Bruslju. S koncertom v Zetri je proslavila tudi 15. let umetniškega ustvarjanja. Kariero je posvetila širjenju multikulturne podobe BiH in petstoletnega glasbenega izraza, ki ga pooseblja sevdah. Smoter gostiteljstva VSA za predstavnike mednarodne skupnosti na koncertu je poleg prepoznavnosti položaja in vloge Slovenije v BiH, tudi podpora ohranjanju multikulturnosti BiH. Vabilo veleposlanikom je bila hkrati tudi čestitka in pozornost ob prihajajočih praznikih.

 

 

 

V pismu, ki je spremljalo vabilo je veleposlanica Bukinac zapisala, da je podprla zamisel projekta Medunjanin za "outreach" v mednarodno skupnost, ker je način, kako so država in njeni ljudje predstavljeni v medijih ali v umetnosti, pomembna. Ti načini predstavljanja v umetnosti ali v medijih ne morejo nikoli zares pričarati kompleksnost države, a po drugi strani lahko vplivajo na njeno realnost. Zato je sporočilo v Evropi rojenega sevdaha tako pomembno.

 

 

 

"Prosim, prisluhnite, čemur ste priča danes, ponesite domov, in pričajte o tem, kajti to je Bosna in Hercegovina," je dejala Medunjanin 28 veleposlanikom s partnerji in drugim predstavnikom mednarodnih organizacij v VIP sekciji dvorane in pred 5000 gledalci v skoraj razprodani Zetri, 6. decembra 2018,  ko se je zahvaljevala Veleposlaništvu Slovenije in veleposlanici Bukinac za podporo in sodelovanje v tem projektu.

 

 

U saradnji sa međunarodno priznatom pjevačicom sevdaha Amirom Medunjanin ambasadorica Bukinac je  bila domaćin koncerta za ambasadore u  Bosni i Hercegovini.

 

 

 

 

 

Medunjanin u pratnji Trondheimsolistene-a iz Norveške, na saradnju je pozvala i soliste iz čitave regije. Pozivnice poslane od strane ambasadorice Bukinac za 56 predstavnika Diplomatsko-konzularnih predstavništva, međunarodnih organizacija ujedno su bile i ulaznice za dvije osobe, koje je za tu prigodu, u skladu sa zadnjim albumom Amire Medunjanin -  »Ascending« dizajnirala fotografkinja i dizajnerica, Azra Halilbegović.

 

 

 

Medunjanin je 12 godina  radila  za Europsku komisiju u Briselu. Održanim koncertom u Zetri  je proslavila  15 godina umjetničkog stvaralaštva. Karijeru je posvetila širenju multikulturalne slike BiH i 500 godišnjeg glazbenog izraza koji karakterizira sevdah. Osim što je Ambasada Republike Slovenije bila domaćin predstavnicima međunarodne zajednice na koncertu je također iskazano i  odupiranje očuvanju multikulturalizma u BiH. Poziv ambasadorima istovremeno je bio i čestitka  za nadolazeće blagdane

 

 

 

U pismu, koje je slano zajedno uz pozivnicu ambasadorica Bukinac je navela  da podržava zamisao projekta Amire Medunjanin -  “outreach” do diplomatskog zbora, jer je način kako su države i njeni ljudi predstavljeni u medijima no i u umjetnosti, značajan.  Ti načini predstavljanja u umjetnosti ali i u medijima ne mogu nikada uistinu dočarati kompleksnost države, ali s druge strane mogu uticati na njenu realnost. Zato je komunikacija u Europi rođenog sevdaha tako značajna.

 

 

 

"Molim vas, poslušajte ono čemu svjedočite danas, ponesite kući i razgovarajte o tome jer je to Bosna i Hercegovina", izjavila je  Medunjanin pred 28 ambasadora u pratnji partnera i ostalih  predstavnika međunarodnih organizacija u VIP djelu dvorane i pred 5000 slušatelja u skoro rasprodanoj Zetri, 6. decembra 2018.,  pri čemu se  također zahvalila i Ambasadi Slovenije i ambasadorici Bukinac za  podršku i suradnju u ovom projektu.