Veleposlaništvo RS Sarajevo /Novice /
06.04.2009  

Regionalni Energetski forum v Sarajevu

Dne 30.3.2009 je bil v Sarajevu organiziran  Regionalni energetski forum z namenom spodbujanja investicij v proizvodnjo električne energije in v obnovljive vire energije. Forum so odprli Nikola Špirić, predsednik Sveta ministrov, Andris Piebalgs, evropski komisar za energijo in Thomas Mirow, predsednik Evropske banke za obnovo in razvoj.

 

Nikola Špirić je uvodoma poudaril, da je vsa pozornost  ekonomskega dogajanja usmerjena v svetovno gospodarsko krizo.  Rešitev in odgovor na to vprašanje je v investiranju v proizvodnjo električne energije in v obnovljive vire energije, ki postaja vse zanimivejše za investitorje. Vse pomembnejše analize, ki se nanašajo na razvoj energetskega sektorja v Jugovzhodni Evropi, kažejo potrebo po investiranju. Vse obravnave tega vprašanja so življenjskega pomena za celotno regijo. BiH  se je opredelila za pot napredka, pri čemer ji nudi pomoč Evropska Komisija in EBRD, posebno na področju energetike. Pri  investicijah  v obnovljive vire energije je Špirić izpostavil razvoj in širjenje malih hidroelektrarn, vlaganje v biomaso, vetrno energijo, sončno in geotermalno energijo. BiH se zaveda pomembnosti energetskega sektorja, ki presega državne meje, zato sodeluje z ostalimi podpisniki Sporazuma o ustanovitvi Energetske skupnosti pri vzpostavljanju skupnega investicijskega okvira. Vlaganje v energetski sektor predstavlja odpiranje novih delovnih mest in pospeševanje gospodarske rasti v BiH in regiji.

 

Thomas Mirow, predsednik EBRD je na konferenci najavil odprtje nove kreditne linije za kreditiranje energetike na področju Zahodnega Balkana ter možnost direktnega najemanja kreditov za energetske potrebe. Energetska kreditna linija  predstavlja kredit v višini 50 mio EUR, ki bo na razpolago domačim bankam za kreditiranje podjetji, ki se ukvarjajo z energetiko. Usmerjen bo v vlaganje v povečevanje energetske učinkovitosti v proizvodnem procesu in v gospodinjstvu. Kreditna linija bo namenjena tudi za izgradnjo večjih energetskih projektov.

 

Andris Piebalgs, evropski komisar za energetiko je izpostavil pomen reforme energetskega sektorja v državah v regiji, ker se bodo šele  na podlagi tega lahko vključile v evropsko tržišče. Pomembnejše investicije v energetski sektor šele prihajajo, pri tem je opozoril, da se naj  investira v tudi v obnovo obstoječih energetskih objektov, ne samo v izgradnjo novih objektov. Prev tako je izpostavil pomemben potencial pri proizvodnji energije iz obnovljivih virov. Komisar je najavil odprtje Pisarne za koordinirano aukcijo – CAO za Zahodni Balkan. CAO bo omogočil nediskriminatorno upravljaje s kapacitetami,  ki bo zasnovano na principih konkurenčnosti in transparentnsti pri alokaciji kapacitet. Ko bo CAO ustanovljen, bo narejen velik korak v smeri ustvarjanja regionalnega tržišča energije. Konference se je udeležil Žorž Emiljan, svetovalec na veleposlaništvu