Veleposlaništvo RS Sarajevo /Novice /
26.10.2018  

Uradni obisk Mesta Zenica in sestanek z županom Fuadom Kasumovićem

V sredo, 24. oktobra 2018 je veleposlanica gospa Zorica Bukinac uradno obiskala Mesto Zenica. Ob tej priložnosti se je pogovarjala z županom Mesta Zenica, gospodom Fuadom Kasumovićem in predsedujočim Mestnega sveta gospodom Goranom Bulajićem na temo gospodarstva, kulture in športa.

Gospod Kasumović je bil izvoljen za župana na lokalnih volitvah leta 2016 kot neodvisni kandidat. Prejšnja politika, ki jo je vodila stranka SDA v Zenici, je bila izredno močna in prisotna, vendar retrogradna. Kot neodvisni kandidat, župan Kasumović zagovarja proevropski pristop in spremembo političnega koncepta svojih predhodnikov med njegovim mandatom. V naslednjem obdobju se bodo sestali voditelji DF, SDP, Naše stranke, Naroda i pravde, ter A-SDA, da razmislijo o možnosti vzpostavitve neodvisnega bloka.         

Župan je predstavil napredek in razvoj mesta Zenica, v katerega se vlagajo veliki napori. Slovenija in nekatera mesta v Sloveniji pri tem služijo kot primer dobre prakse.

Župan je tudi poudaril, da Mesto Zenica ima certifikat BFC SEE in da je za slovenske vlagatelje pripravljen ponuditi najboljše pogoje za naložbe, ukiniti jim komunalne pristojbine za daljše obdobje ter ponuditi cenejša zemljišča. Mesto Zenica ima dve novi poslovni zoni - Zenica-Sever in Zenica-Jug, v Zenici je odprt tudi prvi center za podjetnike in vlagatelje - BussinesPoint, kjer bodo vlagatelji lahko hitro in učinkovito dobili vse informacije o naložbenih priložnostih na območju Zenice.

Zenica, ki jo trenutno znana zaradi ArcelorMittal podjetja jekla, si prizadeva postaviti predpogoje za nastanek drugih industrij tudi.

Župan se bo u prihodnjem obdobju trudil, da sprejme potrebne ukrepe za čiščenje mesta. 

Veleposlanica je poudarila interes Republike Slovenije za uspešen razvoj BiH na vseh področjih v smeri evroatlantskih integracij. Glede na to, da je BiH po obsegu slovenskih finančnih naložb  na tretjem mestu, da slovenska podjetja ali podjetja v BiH pogovarjajo o povezanosti držav in njunih gospodarstev. Veleposlanica je izrazila upanje, da bodo slovenski potencialni investitorji prepoznali priložnosti, ki jih ponuja poslovno okolje tudi v Zenici.

 

 

Službena posjeta Gradu Zenici i sastanak sa gradonačelnikom gospodinom Fuadom Kasumovićem

 

U srijedu, 24.10.2018. ambasadorica gospođa Zorica Bukinac službeno je posjetila Grad Zenicu. Tim povodom razgovarala je sa gradonačelnikom gospodinom Fuadom Kasumovićem i predsjedavajućim Gradskoga vijeća gospodinom Goranom Bulajićem o privredi, kulturi i sportu.

Gospodin Kasumović je odabran za gradonačelnika na lokalnim izborima održanim 2016 godine kao nezavisni kandidat.  Dotadašnja politika koju je predvodila SDA stranka u Zenici je bila izuzetno jaka i prisutna, međutim retrogradna. Kao nezavisni kandidat, gradonačelnik Kasumović tijekom svog mandata zalaže se za proeuropski pristup i mjenjanje koncepta politike svojih prethodnika. U narednom periodu uslijedit će sastanci sa čelnicima DF-a, SDP-a, Naše stranke, Naroda i pravde te A-SDA kako bi se razmotrila opcija osnivanja nezavisnog bloka.

Gradonačelnik je predstavio  napredak i razvoj grada Zenice, u koji se ulažu veliki napori. Slovenija i neki gradovi u Sloveniji služe BiH  kao primjer dobre prakse.

Gradonačelnik je također istaknuto da Grad Zenica posjeduje i BFC SEE certifikat, te je slovenskim investitorima spreman ponuditi najbolje uvjete za ulaganje, osloboditi ih komunalnih naknada na duži vremski period i ponuditi zemljište po izuzetno povoljnoj cijeni. Grad Zenica također raspolaže sa dvije nove poslovne zone Zenica-Sjever i Zenica-Jug, te je u Zenici je također otvoren prvi centar za poduzetnike i investitore - BussinesPoint gdje će investitori brzo i efikasno moći dobiti sve informacije o mogućnostima ulaganja na području Zenice.

Zenica koja je trenutno prepoznatljiva po ArcelorMittal čeličnoj kompaniji, radi na tome da ostvari  preduvjete za pojavljivanje drugih industrija.  

Gradonačelnik Zenice, u narednom periodu također će nastojati podzeti potrebne korake u svrhu čišćenja grada od prljave tehnologije.

Ambasadorica je naglasila da je interes Republike Slovenije uspješan razvoj BiH u svim oblastima u pravcu euroatlantskih integracija. Obzirom na to, da je BiH treća destinacija za finansijske investicije koje ulaže Republika Slovenija, te da slovenska poduzeća i poduzeća u BiH govore o povezanosti država i gospodarstava, ambasadorica se nada da će potencijalni slovenski investitori prepoznati prilike koje nudi poslovno okruženje u Zenici.